Artiști români care ne-au părăsit în 2022

Artiști români care ne-au părăsit în 2022
Publicat: 31/12/2022, 12:00

Anul 2022 se apropie de sfârșit și nu avem cum să nu ne aducem aminte de marii artiști români care au părăsit scena vieții, lăsând în urma lor goluri greu de umplut, deși talentul, măreția și arta acestora sunt în sufletele tuturor celor care au avut norocul să se bucure de realizările lor.

Ne-am luat adio de la Alexandru Arșinel, de la Traian Stănescu, Valeria Seciu, Sanda Toma, Nicolae Corjos, ca să pomenim doar câteva dintre numele mari care nu mai sunt printre noi, dar care vor rămâne mereu repere culturale de referință.

Am trecut în revistă artiștii români care ne-au părăsit în 2022, cu o reverență adâncă pentru bucuria pe care au adus-o în sufletelor celor care i-au admirat și cunoscut.

Nicolae Corjos, regizorul care a adus culoare şi entuziasm într-o perioadă în care cenuşiul marca viaţa de zi cu zi

Regizorul Nicolae Corjos, autorul celebrelor filme „Liceenii” şi „Declaraţie de dragoste”, a încetat din viaţă pe 27 februarie 2022, la vârsta de 86 de ani.

Nicolae Corjos s-a născut la Hotin (România, astăzi în Ucraina), pe 22 mai 1935 şi a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică în 1956. De-a lungul bogatei sale activităţi artistice, polarizate de lumea filmului, a înfiinţat studioul de cinematografie al Conservatorului în anul 1966, activând ca profesor de artă cinematografică până în 1972.

Timp de peste un deceniu, începând din 1981, a fost regizor de film documentar la Studioul „Alexandru Sahia”, perioadă în care a realizat 50 de filme documentare, printre care Mănăstirea Văcărești (1989), Sergiu Celibidache (1991), Concursul Internațional „George Enescu” (1992), şi a fost membru al Consiliului Național al Audiovizualului între 1995 şi 2001.

Filmele „Liceenii” (1986) şi „Declaraţie de dragoste” (1985), în regia lui Nicolae Corjos, au marcat mijlocul anilor ’80 prin recorduri de popularitate, aducând culoare şi entuziasm într-o perioadă în care cenuşiul marca viaţa de zi cu zi.

Traian Stănescu s-a stins din viață la trei ani după soția sa, actrița Ilinca Tomoroveanu

Pe 12 aprilie 2022, a murit actorul Traian Stănescu, la trei ani după ce soția sa, marea actriță Ilinca Tomoroveanu, a încetat din viață. „Acum dansează amândoi în ceruri”, scria atunci fiul lor, pe Facebook.

Actor de teatru şi de film, Traian Stănescu s-a născut la 27 martie 1940, în localitatea Făget, judeţul Timiş. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti, secţia Actorie, promoţia 1961, la clasa profesorului G.D. Loghin, iar după absolvire, a fost repartizat la Teatrul de Stat din Piatra Neamţ (1961-1964), unde a interpretat roluri ca: Vulpaşin în „Domnişoara Nastasia” de G.M. Zamfirescu; Tom – „Menajeria de sticlă”, de Tennessee Williams; „Jocul dragostei şi al întâmplării”, de Pierre de Marivaux; Mişu Felecan – „Nota 0 la purtare”, de Octavian Sava şi Virgil Stoenescu.

În anii 1967-1968, Traian Stănescu a jucat la Teatrul Mic din Capitală în „Baltagul”, după Mihail Sadoveanu, „Richard II”, de William Shakespeare. Începând cu 1968, a desfăşurat o bogată activitate la Teatrul Naţional Bucureşti. Dintre rolurile jucate pe scena Naţionalului bucureştean, amintim doar câteva: Luigi – „Sâmbătă, duminică, luni”, de Eduardo De Filippo (regia Dinu Cernescu, 2007); „Maşinăria Cehov”, de Matei Vişniec (regia Cristian Ioan, 2003), „Crimă pentru pământ”, după Dinu Săraru (dramatizarea şi regia Grigore Gonţa, 2002) „Amanţii însângeraţi” (regia Alexandru Tocilescu, 2002), „Numele trandafirului”, după Umberto Eco (regia Grigore Gonţa, 1998); ”Strigoii”, de Henrik Ibsen (regia Nicolae Scarlat, 1997); „Ondine”, de Jean Giradoux (regia Horea Popescu, 1994); „Cine are nevoie de teatru”, de Timberlake Wartenbaker (regia Andrei Şerban, 1990).

Radu Lupu, pianistul român distins de regina Elizabeth a II-a cu titlu de Comandor al Imperiului Britanic

Pe 17 aprilie 2022 se stingea din viață, în Elveția, marele pianist român Radu Lupu, la vârsta de 76 de ani. Radu Lupu s-a născut la Galați, în anul 1945, în familia avocatului evreu Meyer Lupu și a profesoarei Ana Gabor. La vârsta de 6 ani, a început să studieze pianul cu Lia Busuioceanu și la vârsta de 12 ani a debutat cu un program complet de muzică scrisă de el însuși.

A urmat liceul la Galați. După absolvirea Școlii Populare de Artă din Brașov, și-a continuat studiile la București, cu Florica Musicescu și Cella Delavrancea. La 16 ani, în 1961, a primit o bursă de studiu la Conservatorul din Moscova, unde a studiat doi ani cu Galina Eghiazarova, apoi cu Heinrich Neuhaus și, mai târziu, cu Stanislav Neuhaus.

Cariera pianistului Radu Lupu a continuat alături de cele mai prestigioase orchestre și cei mai mari dirijori ai lumii: în 1972 a cântat în SUA, la New York, cu Orchestra din Cleveland, dirijată de Daniel Barenboim, și cu Orchestra Simfonică din Chicago, sub bagheta lui Carlo Maria Giulini.

Remus Mărgineanu, actorul căruia i se datorează înființarea școlii de teatru din Craiova

Tot pe 17 aprilie 2022, o altă veste tristă tulbura lumea artistică din România: actorul Remus Mărgineanu, cunoscut de publicul din România pentru activitatea sa pe scena de teatru, dar şi din peste 30 de filme, a murit, la vârsta de 84 de ani.

Remus Mărgineanu s-a născut pe 22 martie 1938, în Cugir. Actorul a devenit cunoscut pentru „Undeva în Est” (1991), „Drumul oaselor” (1980) și „Păcatul” (1992). A lucrat la Teatrul din Craiova, fiind chiar fondatorul școlii de teatru craiovene, conform Cinemagia.

Ultimul film în care a putut fi văzut Remus Mărgineanu este ”Cardinalul” (2019), povestea episcopului Iuliu Hossu şi a altor conducători ai Bisericii Greco-Catolice, arestați și închiși în penitenciarul de la Sighet, în anii ’50.

Alexandru Lulescu, o carieră strălucită în teatru și film și printre primii artiști de stand-up comedy din România

Pe 16 iunie a murit, în urma unui accident vascular cerebral, actorul Alexandru Lulescu, la vârsta de 90 de ani.

Alexandru Lulescu s-a născut la București și a jucat pe scena Teatrului de Revistă „Constantin Tănase”. A format un cuplu de comedie cu un alt regretat titan artistic, Nicu Constantin.

Actorul Alexandru Lulescu a jucat în filme precum „Vacanță la mare” (1963), „Împușcături pe portativ” (1963), „Premiul întîi” (1979), „Borvizomanii” (1988) și „Muzica e viața mea” (1988).

Valentin Uritescu, actor cu o carieră de peste 50 de ani în teatru și în film

Pe 17 iunie a murit marele actor Valentin Uristescu, la 81 de ani și după o luptă de mulți ani cu o boală necruțătoare.

Născut la 4 iunie 1941, în comuna Vinerea, judeţul Alba, a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale” din Bucureşti  în 1963, după care a fost angajat la Teatrul „M. Filotti” din Brăila (1963-1968).

Valentin Uritescu a mai jucat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ (1968-1980), precum şi la Teatrul Bulandra din Bucureşti (1981-1990), potrivit volumului „1234 cineaşti români” (Editura Ştiinţifică, Bucureşti, 1996).

Actorul Valentin Uritescu, cu o experienţă de peste 50 de ani în teatru şi film, a dat viaţă unor roluri diversificate și ofertante, precum sergentul Şaptefraţi din serialul TV „Lumini şi umbre”, semnat de Andrei Blaier, personaj continuat ulterior în „Noi, cei din linia întâi”, în regia lui Sergiu Nicolaescu, Vasile din „Concurs” (regia Dan Piţa), Dr. Marcu în „Cel mai iubit dintre pământeni” (regia Şerban Marinescu).

Ștefan Petreuș, unul dintre frații care au făcut celebră muzica din Maramureș

Cântărețul de muzică populară Ștefan Petreuș a murit în 25 iunie, la vârsta de 82 de ani.

Ștefan Petreuș s-a născut pe 3 martie 1940, în Glod, Maramureș şi era cu patru ani mai mare decât fratele său. Harul muzical a fost moștenit de la tatăl lor, Pătru Petreuș-Codrea. A început să cânte la vioară din copilărie și pe vremea când nici măcar nu împlinise bine 6 ani, deja ştia să cânte pe de rost mai multe melodii. În 1966, s-a angajat în orchestra de muzică populară a Ansamblului ”Maramureșul” din Baia Mare, iar în anul următor s-a angajat și fratele său, Ion.

Formaţia Fraţii Petreuş a devenit cunoscută pentru cântecele din Maramureş. Cei doi s-au făcut remarcați prin numeroasele înregistrări instrumentale și vocale pe care le-au realizat și prin materialele discografice elaborate. Fraţii Petreuş au debutat în radio și în televiziune în anul 1968, iar primul disc l-au înregistrat în 1969-1970.

Camelia Zorlescu, actrița care timp de peste trei decenii a încântat publicul Teatrului Nottara

În 25 iulie, scena românească era din nou în doliu. Îndrăgita actriță Camelia Zorlescu a murit, la vârsta de 84 de ani.

Camelia Zorlescu s-a născut la Galați, în 1938. Actrița a urmat cursurile de la Institutul Național de Artă Teatrală și Cinematografică din București în 1962. Aceasta a fost parteneră de scenă cu Victor Rebengiuc și cu mulți alți artiști. Totuși, actrița a dezvăluit că a picat de două ori la examenul de admitere pentru teatru, deoarece din cauza emoțiilor a spus poezia pe care o pregătise pentru această probă foarte repede, iar profesorii de la admitere nu înțelegeau nimic din ce spunea.

Din 1965, a fost actriță a Teatrului Nottara. A venit prin concurs, alături de Ștefan Iordache și Gilda Marinescu, sub directoratul lui Horia Lovinescu. Primul rol l-a primit în 1966, în spectacolul „Au fost odată două orfeline”, în regia Sandei Manu, alături de o distribuție remarcabilă: Liliana Tomescu, Melania Cârjă și Ștefan Tapalagă.

Valeria Seciu, actrița cu un magnetism aparte

Actrița Valeria Seciu a murit pe 6 septembrie, la 83 de ani, după o carieră lungă și bogată în teatru, film, radio și televiziune.

Deși retrasă din lumina reflectoarelor de mai mulți ani, Valeria Seciu a rămas în memoria iubitorilor de teatru și film prin numeroasele sale roluri jucate pe scena Naționalului bucureștean, dar și în filme, ca „Ion: Blestemul pământului, blestemul iubirii”, “Adela”,  „Vânătoare de vulpi”, ”Sunt o babă comunistă”.

Valeria Seciu s-a născut pe 1 august 1939, în Bucureşti. Actrița, cu o apariție inefabilă și delicată, cu un magnetism aparte, a debutat în 1964, pe când era încă studentă la Institutul de Teatru din București, cu rolul Rosalinda din spectacolul cu piesa „Cum vă place“, în regia lui Octavian Cotescu, cel care avea să îi devină, în 1966, și soț.

Actrița a jucat în spectacole apreciate și premiate pe scena Teatrului Național “I. L. Caragiale”, din  echipa căruia a făcut parte de la absolvirea studiilor până în 1977: „Maestrul și Margareta”, de Mihail Bulgakov, regizat de Cătălina Buzoianu, ori „Doamna cu camelii”, după Alexandre Dumas, de aceeași regizoare. De altfel, cele două au colaborat de mai multe ori la spectacole apreciate, printre care s-au numărat „Pescărușul”, de A. P. Cehov, „Furtuna”, de William Shakespeare, și „Menajeria de sticlă” de Tennessee Williams.

Alexandru Arșinel, actorul emblemă al Teatrului „Constantin Tănase“

Alexandru Arșinel a murit pe 29 septembrie, la vârsta de 83 de ani. Actorul a activat peste 60 de ani în Teatrul de Revistă „Constantin Tănase”. Împreună cu marea actriță Stela Popescu, cu care a făcut ani buni „o pereche fără pereche”, au fost considerați cuplul de aur al teatrului românesc.

Alexandru Arşinel s-a născut în localitatea Dolhasca, judeţul Suceava, pe 4 iunie 1939, conform site-ului Teatrului de Revistă ”Constantin Tănase”. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti în 1962 și i-a avut colegi de promoţie pe Constantin Diplan, Camelia Zorlescu, Ion Andrei, Harry Baranga şi Harry Zomenov.

A fost repartizat, împreună cu majoritatea colegilor săi, la Teatrul de Stat din Târgu Mureş, unde a înfiinţat secţia română a acestuia. Aici l-a interpretat pe Kuklin în spectacolul „Oceanul”, de Al. Steiu, în regia lui Cristina Munteanu, a fost Maiorul în „Jocul de-a vacanţa”, de Mihail Sebastian, în regia lui Mihai Paxino, Fabian în „A 12-a noapte”, de William Shakespeare, în regia lui Eugen Mercus, şi Titta Nane în piesa „Gâlcevile din Chioggia”, de Carlo Goldoni, în regia lui Mihai Reicu. La Teatrul Naţional din Bucureşti a putut fi văzut interpretând rolul lui Prisâpkim în spectacolul „Ploşniţa”, de V. Maiacovski.

Arșinel a petrecut o viață pe scena Teatrului ”Constantin Tănase” și a format împreună cu Stela Popescu (1935-2017), începând din 1978, un cuplu artistic celebru atât în ţară, cât şi în străinătate, fiind vedetele incontestabile ale teatrului de revistă.

Vestea morții actorului Doru Ana a fost primită cu mare tristețe de foștii colegi și studenți

Pe 11 octombrie a murit actorul Doru Ana, la vârsta de 68 de ani. Doru Ana a absolvit Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică din București, la clasa profesorilor Olga Tudorache și Florin Zamfirescu.

Actorul Doru Ana a jucat în seriale și filme românești de succes, precum: ”Adela” (2021), ”Fructul oprit” (2018), ”La drum cu tata” (2016), ”Ultima zi” (2016), ”Umbre” (2014), ”Carmen” (2013), ”Câinele Japonez” (2013), ”După dealuri” (2012), ”Pariu cu viața” (2011), ”Visul lui Adalbert” (2011), ”Cealaltă Irina” (2009), ”Medalia de onoare” (2009), ”Nunta mută” (2008), ”Schimb valutar” (2008), ”4 luni, 3 săptămâni și 2 zile” (2007), ”Moartea domnului Lăzărescu” (2005), ”Hacker” (2004), ”Occident” (2002), ”Marfa și banii” (2001), ”Terminus paradis” (1998), ”Undeva în Est” (1991), ”Primăvara bobocilor” (1985).

Soprana Mariana Nicolesco, Diva Divină, una dintre cele ai mari voci ale României

Celebra soprană Mariana Nicolesco, una dintre cele mai importante voci ale operei din România, a încetat din viață în 14 octombrie, la vârsta de 74 de ani.

Aclamată ca Regina del Belcanto, Primadonna Assoluta, Diva Divină pe cele mai prestigioase scene şi în principalele săli de concert ale lumii, printre care Teatrul Scala din Milano, Metropolitan Opera din New York, Bayerische Staatsoper München, Teatrul La Fenice din Veneţia, Teatro Municipal din Rio de Janeiro, Gran Teatre del Liceu din Barcelona, Lyric Opera Chicago, Semperoper Dresda, San Francisco Opera, la Tokyo, Nagoya, Osaka, Pretoria, la Festivalul de la Salzburg, Maggio Musicale Fiorentino sau Rossini Opera Festival de la Pesaro, la Carnegie Hall din New York, Royal Festival Hall de la Londra, Musikverein de la Viena, Salle Pleyel la Paris, Concertgebouw la Amsterdam, Marea Sală a Conservatorului din Moscova, Accademia di Santa Cecilia de la Roma, soprana Mariana Nicolesco a sedus publicul cu vocea sa, cu măiestria sa în arta cântului şi cu personalitatea ei scenică, abordând cu brio un amplu repertoriu, mergând de la baroc la creaţia contemporană, potrivit Academiei Române.

NOSFE, membru Șatra Benz, a murit la doar 37 de ani

Artistul Darius Vlad Crețan, cunoscut în muzica românească drept NOSFE, a încetat din viață în 16 octombrie, la numai 37 de ani.

Rapperul Nosfe activa atât pe plan solo, cât și în celebra trupă Șatra Benz. Artistul avusese concert cu trupa sa cu câteva ore înainte de a muri. Dispariția sa neașteptată a declanșat valuri de reacții pe rețelele de socializare.

Constantin Codrescu, un artist de excepție și o voce inconfundabilă

Actorul Constantin Codrescu a părăsit scena vieții în 13 noiembrie, la vârsta de 91 de ani.

Constantin Codrescu s-a născut pe data de 5 septembrie 1931, la Huși. În 1951, a absolvit Institutul de teatru din București. Între 1976 – 1989, a fost profesor la Institutul de Teatru din Târgu Mureș, fiind numit și cetățean de onoare al municipiului. A avut o importantă activitate teatrală şi multiple apariţii la televizune, fiind şi colaborator permanent al redacţiei Teatru la Radio, timp de 45 de ani.

În film, a debutat cu rolul din „Nepoţii gornistului”, în regia lui Dinu Negreanu (1953) şi a continuat cu „Răsare soarele” (1954), de acelaşi regizor, apoi cu rolul Ghiţă din „La Moara cu noroc”, filmul lui Victor Iliu, selecţionat la Festivalul de la Cannes, în 1957.

Sanda Toma, un model de profesionalism, de conduită și de calitate umană

Pe 26 noiembrie a murit actrița Sanda Toma, la vârsta de 88 de ani. Anunțul a fost făcut de Teatrul de Comedie. „În 1961, la invitația lui Radu Beligan, intra în echipa Teatrului de Comedie unde, până în 1994, va fi un model de profesionalism, de conduită și de calitate umană”, a transmis atunci instituția.

Născută la 27 octombrie 1934, la București, Sanda Toma a urmat Institutul ”Sfânta Maria” și, ulterior, Liceul Gheorghe Lazăr. Apoi, după oscilări și căutări între Politehnică și Litere, a intrat la Institutul de Teatru I.L. Caragiale, pe care l-a absolvit la clasa profesoarei Aura Buzescu. A debutat în 1956, la Teatrul Național din Craiova, unde a jucat până în 1958, când a revenit în București, ca actor angajat al Teatrului Național, până în 1960. Din 1961, a intrat în echipa Teatrului de Comedie, unde a făcut roluri remarcabile.

„Cu fiecare om care ne părăsește, se stinge o lume. Datoria noastră, a celor din teatru și a spectatorilor, este aceea de a o reînvia cu fiecare amintire”, scria pe fagina de Facebook a Teatrului de Comedie în ziua în care actrița a încetat din viață.

Foto: Mediafax Foto, Teatrul de Comedie, UNITER


CITEȘTE ȘI:

Actorul britanic Stephen Greif, cunoscut pentru rolurile din ”The Crown” și ”Blake’s 7”, a murit la vârsta de 78 de ani

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Medvedev îl amenință pe Trump să nu intervină în războiul din Ucraina, dacă va câștiga...
Alex Bodi a INCENDIAT internetul cu o singură poză! Recunoști personajul notoriu și controversat din...
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Negocieri secrete între Ucraina și Rusia, dezvăluite în presa Germană. La ce nu vrea să...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
"Undă de șoc" înaintea alegerilor prezidențiale din SUA. Răsturnare de situație într-un stat considerat "sigur"...
Vin ninsorile în București. Și chiar mai repede decât ne așteptam, potrivit meteorologilor EaseWeather
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
Regele Felipe al Spaniei, împroşcat cu noroi şi huiduit în timpul vizitei sale în localităţile distruse...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Explozia de pe autostrada A7 i-a luat viața unui muncitor! Mesajul postat de Sorin Grindeanu,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Rezultate alegerile prezidenţiale din Republica Moldova. Maia Sandu preia conducerea în faţa lui Alexandr Stoianoglo....
Minune a INGINERIEI! Cum a rezistat acest material atât de mult timp?
Proprietarii de mașini trebuie să anunțe Primăria. Se depune formular și se achită taxă. Zero...
Locurile în care șoferii greșesc fără să-și dea seama. Poliția abia îi așteaptă
S-a costumat în Barbie, cu formele la vedere, și mulți au confundat-o cu Bianca Drăgușanu....
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
De ce refuză să își urmeze pasiunea băiatul Oanei Ioniță? Ce spune aceasta despre perioada...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
Maghiarii vin să muncească în România, care nu mai este o ţară ieftină